413 πρόσφυγες διασώθηκαν σε μία μόνο μέρα

Ρεκόρ διασώσεων προσφύγων, σημειώθηκε το πλωτό σκάφος ανοικτής θάλασσας «ΠΑΘ 80-Άγιος Ευστράτιος» του Λιμενικού Σώματος, όταν μετέφερε συνολικά 413 ανθρώπους σώους και αβλαβείς στο λιμάνι της Λέσβου.

Δήλωσε ο κυβερνήτης τους σκάφους και υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος: «Περιπολούσαμε ανοικτά της Μυτιλήνης μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όταν εντοπίσαμε ένα ‘στόλο’ από εννέα πλαστικές βάρκες που κατευθύνονταν στο νησί. Οι περισσότερες ήταν ακινητοποιημένες λόγω βλάβης και κινδύνευαν από στιγμή σε στιγμή να ανατραπούν, αφού σε καθεμιά επέβαιναν με τα πράγματά τους από 40 μέχρι και 50 άνθρωποι».

«Ήταν μια δύσκολη μέρα, είπε ο κ. Φραγκούλης, αλλά τα καταφέραμε. Ασφαλείς και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα περισυλλέχθηκαν και σώθηκαν 413 άνθρωποι» πρόσθεσε.

Aνέφερε επίσης ο υποπλοίαρχος: «Είναι αυτή η ελάχιστη ικανοποίησή μας. Να καμαρώνουμε πως σώσαμε τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόση λίγη ώρα. Το Λιμενικό Σώμα κατοχυρώνει κάθε μέρα την ασφάλεια όλων αυτών των ανθρώπων. Τους παραλαμβάνουμε και τους μεταφέρουμε με ασφάλεια όλους στη στεριά. Με απόλυτη ασφάλεια όπως κάναμε σήμερα με τη βοήθεια όλου του πληρώματος που δούλεψε κυριολεκτικά σαν ένας άνθρωπος». Μεταφέρθηκαν 413 μετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης χωρίς καν να βραχούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερις μήνες που το «ΠΑΘ 80» του Λιμενικού Σώματος περιπολεί την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και τουρκικών ακτών έχει σώσει κυριολεκτικά χιλιάδες ανθρώπους.

Tags: